Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 10:07 - Как да издадеш книга
Автор: nosense Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 12631 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image От край време, Blog.bg се е превърнал в място където среща си дават много автори. От време на време попадам на радостта на някой автор от издаването на негова книга. От друга страна обаче, се срещат и автори, чиито оплакване е, че едно или друго издателство не се е съгласило да публикува тяхната книга, или пък, че нямат финанси за да я издадат.

Благодарение на Интернет обаче, е напълно възможно един автор да издаде своето произведение на практика безплатно, а ако има интерес към него да го реализира и на хартия.

Как може да стане това?

Съществуват много начини за това, и тук ще се опитам да ги представя някой от тях.

Kindle Direct Publishing

На първо място е Kindle Direct Publishin. Тази програма е част от най-голямата онлайн книжарница - Amazon.  Участието в тази програма дава редица предимства. На първо място, това е възможността да достигнеш до голям брой читатели на всякъде по света! Това което не трябва да се заблуждавате, че Amazon е преназначен само за английско говорещи читатели. Всъщност, макар и основният брой книги да са на английски, сайтът позволява публикуването на произведения на всеки един световен език. Единстеният проблем е, че анотацията към книгата трябва да бъде на английски.
Освен всичко останало, все повече расте броят на българските потребители притежаващи електронен четец на книги като Amazon Kindle. Благодарение на компании като Donesimi.com, които доставят Kindle до България, както и на поносимата му цена, очаквам, че скоро ще придобие доста широко разпространение. В последствие, освен за книги, въпросната услуга ще може да се използва и за издаването на переодични издания.

Предимства: Лесна публикация - нуждаете се само от текстов редактор, по възможност с леко по разшиерни функции. Достатъчно е само да качите файла в  Kindle Direct Publishin и компанията поема всичко, от преобразуването му в подходящ формат, до публикуването му, управление на плащанията и рекламата на книгата.  Комисионната на Amazon за тази услуга е 30% от реализираните продажби.


Самостоятелно online публикуване
В този случай, тежестта за публикуването и продажбата на вашето произведение пада изцяло върху вас. Реализацията на това, може да бъде много лесна и безпроблемна използвайки някой от най-разпространените програми за редактиране като OpenOffice, и публикуване на самата книга в pdf формат.  Достатъчно е, да конвертирате готовото произведение в pdf и вече имате готова онлайн книга.
Ако искате да го разпространявате безплатно, то тогава реализацията е лесна. Пускате една статия в Blog.bg, качвате файла на сървъра, слагате линк към него и който иска, сваля и чете.
Ако искате обаче, да получите обаче известно възнаграждение на вашият труд, то нещата стават малко по трудни.
На първо място, може да стартирате собствен сайт, на база някоя от безплатните платформи на съдържание, като WordPress, Joomla или някоя друга популярна платформа. Предимството да използвате някоя от стандартните такива е, че много лесно може да реализирате услуга по плащане с SMS-и или някоя друга разплащателна система като еPay, PayPal или друга.
Повечето компании предлагат готови скриптове, които може да вържете към вашата платформа, и поребителят да има възможност да изтегли даденият файл след като заплати известна сума.

Публикуване на хартиено издание Публикуването на хартиено издание носи своят чар, и освен всичко останало носи и удволетворение от това да докоснеш материялната изява на твоето произведение. За съжаление, все още това е един от най-скъпите начини за издаване на книги.
Ако предишните два варианта са дали резултат, то може да пристъпите към публикуването на хартиено издание. Предимството е, че вече може да сте събрали обратна връзка за това, как се приема вашата книга, да са ви съобщили за някой грешки в нея, или пък да сте направили редакции, за да бъде книгата ви по смислена и интересна.
В този случай, ако не желаете да използвате някоя от издателските къщи, имате възможност да използвате някоя от онлайн услугите за публикуване на книги като LuLu или Blurb които дават възможност да публикуваш хартиено копие на твоята книга. Въпреки, че цените не са много ниски, предимството е, че не сте зависим от издател, и по този начин може да си осигурите независимо разпространение, чрез вашият блог, сайт и чрез реклама при вашите приятели.

А ако все още, не притежавате Kindle то може да видите различни модели на тази електронна книга в магазина на Donesimi.com.






Гласувай:
6



1. анонимен - Книга се издава с пари. В България ...
28.02.2012 18:54
Книга се издава с пари. В България при всички случай тежестта от продажбата на книгата пада върху автора, освен ако си няма личен PR-агент. Накрая той прибира печалбата.
цитирай
2. анонимен - Не сте никакви автори, особено ти, ...
23.03.2012 21:21
Не сте никакви автори, особено ти, "IT консултанта", все едно не си чувал за думата "информатик".
цитирай
3. анонимен - iskam da znam ako iskame da izdadeem ...
02.05.2012 23:59
iskam da znam ako iskame da izdadeem kniga s pismen variant kade tryabva da se dava taya kniga ne sam zapoznata s nisto no imam taya darba da pisa knigi
цитирай
4. анонимен - ypfp http://frdeabercromfitchmagasinn.info v jutba qvugn
23.10.2012 09:04
grrxc <a href=http://frdesacvuittonnmagasinn.info>sac louis vuitton</a> kbgrfm <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>louboutin</a> dsrjt http://frdesacvuittonnmagasinn.info jz axc http://franklinnsmarshallsdemagasin.com
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031