Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2015 20:06 - Страх и радост от самотата
Автор: djadjo Категория: Други   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Самотата. Този бич се стоварва върху всеки човек. И ако не осъзнае, че е дар, който води всъщност до свободата да преосмислиш и продължиш напред и нагоре, и най-важното да бъдеш себе си. В това естествено състояние основното е какво ти мислиш, казваш и действаш. А какво другият е разбрал си е негов проблем. Ти си излъчил в Полето от възможности и очаквай в отговор това, което си посял. Никой не ти е длъжен и ти не си длъжен на никого. Всеки е уникален и не е възможно да влезеш в него и да разбереш какво го мъчи или радва. Всеки вижда нещата по свой начин, пречупено от гледната му точка. И самотата е знак, че вървиш по неравния, но правилен път. Който е решил да си тръгне, да си тръгва. Значи не ти е нужен повече, но ти си придобил още една опитност и осъзнаване на ситуацията, че той си е изиграл ролята. А ако си разбрал, че ако правиш, обичаш това което работиш и работиш и правиш това, което обичаш, никога няма да си самотен, защото това е твоето място под слънцето. И ще бъдеш най-щастливия човек, защото си избрал, решил да бъдеш щастлив, а не самотен. За това съществува самотата, за да разбереш, че за себе си си най-важния човек, заслужаващ всичко най-добро, според твоите критерии. Така, че можеш да разчиташ само на себе си! А това не е самота, а свобода.


Страх и радост от самотата

Самотата е неизбежна, но осъзнаването и приемането на този факт носи свободата
Самотата - страшно нещо.
Така поне по принцип го приемат повечето.

Да останете съвсем сам,
без приятели, нито близки, нито роднини - една от най-ужасяващите картини за повечето хора. Да останете без вниманието на другите, без емоционална съпричастност, без подкрепата на семейството, без обществено признание и да умрете незабелязан и неизвестен - не е ли кошмар?

В нашето общество, изградено на принципа на социалната конкурентоспособност, да си сам - означава че губиш. И обществото се грижи, за да няма губещи, чрез насърчаване на всички възможни начини за разширяване и укрепване на социалните контакти. Правителствени, религиозни и професионални празници, развлекателни дейности, спортни състезания, социални програми, телевизията, интернет - всичко, което може да сближи хората и да създаде илюзията за общност.

В действителност, когато наоколо е пълно с хора и всички се забавляват , ще е трудно да се поддържа чувството за изолираност. Когато приятелите те наричат по име, любимите ви нашепват сладки думи, колеги се възхищават вашите способности, а враговете - се страхуват, къде тук има място за тревога? Ако има толкова много хора, които признават съществуването ви, нима това не премахва проблема за самотата? Към това се стремят хората - да се обградят с неравнодушни и в това да намерят покой.

Но нека да погледнем малко по-дълбоко. Толкова ли е плашеща самотата или дори просто моментно уединение? Какво ужасно има в това да си сам? Защо с нищо незаетото време предизвиква депресия и упадък на силите? За тези, които са донякъде запознати с психологията, отговорът може да изглежда очевиден, но да не бързаме с изводите - зад простия отговор се крие по-дълбок проблем.

Страх от самотата

Всеки от нас е затрупан с тревоги. Без значение колко добре може да сте се устроили в този живот, то не гарантира мир. Зад външните успехи и постижения обикновено са скрити вътрешните неуспехи и поражения. Проучването и решаването на психичните проблеми за нас не е първостепенно тъй като за много по-важни се считат социалните постижения - творчески, професионални и политически. Обхватът на психичното остава зад кулисите.

Неизбежна последица от това състояние на нещата е постоянното вътрешно напрежение - неудовлетворение от себе си, живота си, своите действия или липсата на такива. Много въпроси остават без отговор . Огромен брой проблеми, които не искате да приемете. Болката от загубата и пропуснатите възможности, липсата на смисъл и разбиране на пътя в живота. Всичко това заедно създава вътрешно своя личен ад.

Тази плетеница от проблеми и въпроси непрекъснато напомня за себе си. Следва да бъдете в тишината, и всички демони на собствената ви душа изпълзяват на повърхността. От тях за известно време, можете да избягате - вътрешното дебелокожие позволява да издържите малки дози самота. Но е необходимо да се премине прага на болка или да снемете защитата и дори най-увереният в своята независимост човек ще заплаче с горчиви сълзи .

Ето защо толкова се страхуват от самотата. Постоянно ни трябват външни стимули, за да се отклони вниманието от вътрешните преживявания. Ако телевизорът е включен достатъчно силно, той може да заглуши гласа на душата. И същия ефект се получава при приятелски партита с напиване, празници, културни дейности, работа, и всичко друго, с което обичаме толкова много да се занимаваме през цялото време.

Това е втори слой от проблемите на самотата. Очевиден е и лесно излиза на повърхността след внимателен поглед към себе си и живота си. Вътрешното безпокойство и съмнение в себе си ни води към изграждането на своите "социални мрежи" и да се занимаваме с такива неща през свободното време , а те създават усещане за смисъл от съществуването ни. Състоянието на покой, което следва да бъде напълно естествено, започва да става най-страшно ... но това не е всичко.

Ужасът от самотата

Ние сме научени да вярваме че може да има истинско приятелство, че може да срещнем своята половинка, че може да се намери сред хората своя сродна душа, и че това ще ни спаси от самотата. Приказки за любов, приятелство и разбирателство откърмят децата, превръщайки тези понятия в основния критерий за лично щастие.

Но не можете да се отървете от самотата с помощта на други хора. Най-добър приятел, най-близки и скъпи хора, независимо колко силно и искрено иска, той никога няма да може да вникне изцяло във вашия свят. Ние сме сами и самотни неизбежно.

Няма на този свят човек, който би ни разбрал и чул. Който и да ни уверява в обратното - това е само една илюзия. По същия начин, както и ние уверяваме свои близки, че ги разбираме - това е самоизмама. Всеки от нас е съвсем сам в своя изолиран свят.

Ние можем да мислим, че всички живеем на една и съща планета и дишаме същия въздух, но кой може да твърди, че ние всички виждаме един и същи свят? В крайна сметка, никой никога не е погледнал света през очите на другите. Може би синьото небе, с което съм свикнал, в нервната система на друг човек се възприема по съвсем различен начин. Може би, ако в чужд мозък се заложи "програма" на моята личност, аз няма изобщо да позная околния свят ?

Силата на споразумението е толкова голяма, че с времето гората изчезва зад дърветата. Света на непосредствените преживявания се трансформира в света на думите и етикетите. И тъй като ние всички използваме един и същ език, ни се струва, като че ли възприемаме света повече или по-малко еднакво. Но къде е основата на това заключение?

Ако си представите хората под формата на компютри, то няма да бъде познатото на нашите очи поредица от многоцветни отвън и еднакви отвътре ПиСи-та . Всеки човек е уникална система на ниво хардуер. Има някои общи принципи в архитектурата, но централния изчислителен процесор у всеки е уникален .

Лекарите казват, че и устройството на мозъка при всички хора е повече или по-малко еднакво, но само относно локализацията на функцията, докато механизма на изпълнение на тези функции е неизвестен до момента. Всеки човек има своя уникална невронна мрежа, която се образува в отговор на преживяване на индивидуален живот в индивидуални обстоятелства.

В процеса на обучение в мозъка се установява програма на тълкувания, което позволява да се изгладят различията във възприятията на света между уникалните невронни системи, но възприемането остава без изменения . Всеки човек продължава да вижда свой собствен свят, а имплантираната програма с течение на времето започва да счита за своя. Така че може ли една такава програма да разбере другата и да я спаси от чувството на самота?

Ако няма увереност в общoто възприятие дори на материални обекти, как можем да разчитаме на разбиране на емоционалните преживявания на друг човек? ... а нали точно това търсим .

Или ето и още един начин на възприемане на същия проблем. Когато се опитваме да разберем другия човек, тогава на какво разчитаме? Ако имаме най-добри намерения и се опитваме да помогнем на човек да вземе решение по спорна ситуация, можем ли наистина да помогнем с това?

Какво знаем за най-личното на нашите близки хора, освен това, което са счели за необходимо да ни кажат? Какво знаем за другия човек и как можем да го разберем, ако не виждате света през очите му? Всички сме уникални, и без значение как сме се опитали да разберем другия човек и неговата ситуация, ние никога няма да видим пълната картина, която се разгръща пред него, и затова цялото ни "разбиране" е илюзорно.

Това е проблем, пред който са изправени психолозите всеки път, когато пациентът пита дали е правилна една или друга негова постъпка. А откъде може психологът да знае? Как един човек може да прецени правилността или нередността на действията на друг човек, ако той не знае всичките условия на проблема? Всяка ситуация е уникална, всеки човек е уникален, как тогава като цяло могат да се преценят действията на друг човек?

Същото се отнася и с въпроса да се освободим от самотата. Как да решим проблема за самотата на друг човек? Или как другия човек може да ме спаси от самотата? Никак... Можем само да си помагнем един на друг да забравяме и да забравим.

Сродните души, които ние понякога срещаме - това са просто хора, които ни помагат да се скрием от проблемите толкова добре, че изглежда сякаш те са създадени специално за нас. Нашите втори половинки - това е само отражение на нашите неврози в неврозите на другия човек. Не е чудно, че такива хора най-добре ни позволяват да избягаме от чувството на самотата и емоционалните сътресения. И толкова повече ги ценим за това.

Но това е само опит да се избяга от затвора, който според нас е живота ни. Вместо да приемем своята уникалност, ние продължаваме да желаем невъзможното - общност и сплотеност с другите. И ето го ужаса на битието - ние сме обречени на самота.

Радостта и щастието от самотата

Но толкова ли е черен дявола наистина? Ако самотата е нашето неотменимо свойство, струва ли си да ни е страх от нея? Да, никой никога няма да ни разбере, никой няма да сподели радостите и скърбите на нашето съществуване, но какво от това? Осъзнаването на самотата си - това не е трагедия, това е причината да се откажеш от илюзиите и да спреш най-накрая да се придържаш към други хора.

Детето се нуждае от тези, които му осигуряват оцеляването, но след това ние растем - защо все още продължаваме да разчитаме на други хора? Възрастният човек сам може да се справи с всичките си нещастия. Животът никога не ни изправя пред неразрешими проблеми - така че защо да не опитате своите сили?

Осъзнаването на своята уникалност, както и че никога няма да има редом човек, който ще те разбере напълно, носи странни чувства. Първо е малко тъжно. Да изживееш цял живот сам - идеята най-малкото е необичайна. Но скоро се появява странно чувство за свобода - няма вече смисъл да се търси чуждото разбиране, няма смисъл да се доказва своята правота, няма смисъл да се страда от самотата, няма никакъв смисъл да се чувстваш виновен за неразбиране от страна на близките.

Връзките с хората, ако търсим за тях решаване на духовните си проблеми, ни отнемат огромно количество енергия. Постоянно трябва да се представяме за някой друг, да спазваме поведение, да бъдеш добър, възпитан, учтив, или, обратно, да правиш външна поза, да изразиш недоволство, търсене на внимание, да манипулираш - всички тези игри са важни само когато има надежда за нечие мнение и разбиране. Но когато няма вяра в мненията на други хора за самите нас, какъв е смисълът от тези игри? Защо да не пазим силите си?

В естествено състояние изчезва интереса към други хора. Ако чуждата похвала или критика на някого вече не е с тежест, какъв смисъл има да го вземем на сериозно? Ако чуждата подкрепа не може наистина да подкрепи, какъв е смисълът да я търсиш? Ако чуждото недоволство е генерирано от субективната реалност на човека, тогава за какво е нужно оправдание?

Да останеш лице в лице с целия свят - сам за себе си. Не съм длъжен с нищо на никого, и на мен не са ми длъжни . Аз съм толкова нормален, колкото съм и всички останали са нормални, каквито и да са те. Живей и остави другите да живеят - в това е щастието и радостта от самотата. И това е свободата.

В очакване на вероятния въпрос, бих казал - осъзнаването и приемането на самотата не води до отшелничество. Единствената промяна е опорната точка - там, където преди трябваше да си намеря любов, подкрепа и разбиране отвън, сега мога да разчитам само на себе си . Това може да промени кръга от познати, тъй като много запознанства от тази позиция губят смисъла си. Но това не пречи за нови запознанства въз основа на искрен взаимен интерес.

 

 
Гласувай:
9
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djadjo
Категория: Други
Прочетен: 53715
Постинги: 32
Коментари: 63
Гласове: 138
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031